Planes, Josep Maria

Biografia

Josep Maria Planes (Manresa, 1908 – Barcelona, 1936). Periodista. Director d’”Imatges” i “El Be negre” i col·laborador de múltiples publicacions, s’especialitzà en esport i vida nocturna, tema del llibre que publicà el 1931, Nits de Barcelona. Fou assassinat al començament de la guerra civil.

Obra

Les nits de Barcelona

Els gàngsters de Barcelona

Documentació

Article publicat al diari “Avui” el 04/04/02 per Lluís Llort

BCN de nit

N o hi ha res com la gana per despertar els instints, de l’astúcia a la violència. Però tampoc no hi ha res com la panxa plena de delícies gastronòmiques (com a exemple d’element només accessible amb un poder adquisitiu alt) per percebre la vida com si fos un etern passeig triomfal. Amb això no vull dir que tots els rics siguin dolents (tot i que quan en fan ostentació resulten ridículs i menyspreables), ni tots els pobres, bons, només vull dir que una mateixa ciutat en una mateixa època, uns mateixos carrers en unes mateixes hores, poden provocar uns sentiments antagònics depenent de la plenitud de la panxa, de la butxaca.
Un cop feta aquesta reflexió social, no m’estic d’aplaudir un llibre que molts altres han lloat abans: Nits de Barcelona (Proa), de Josep M. Planes. Per a qui no estigui al cas, resumiré que Planes (de qui acaba de publicar se, també a Proa, Els gàngsters de Barcelona) va escriure, el 1931 i quan només tenia 24 anys, aquests retrats de catorze locals nocturns (com ara el Grill del Ritz, la Granja Royal, el Bar Americà del Colón, l’Edèn Concert…) d’una Barcelona cabaretera i emergent, republicana i amb aires de llibertat, després de l’embranzida que va agafar amb l’Exposició del 29. Pioner del periodisme d’investigació a Catalunya, va ser assassinat als 29 anys per pistolers de la FAI mentre feia una recerca sobre aquesta organització.
Aquest magnífic llibre, amb il·lustracions del pintor Oleguer Junyent, pròleg de Josep M. de Sagarra (mestre de farres de Planes) i colofó de Carles Soldevila, ens fa agafar ganes de poder reviure aquella Barcelona alegre i desacomplexada que el textos efervescents de Planes ens mostren amb mestria descriptiva i sorprenent frescor a parts iguals. Si bé, tal com deia abans, segur que la major part dels barcelonins d’aquells anys tampoc van viure la mateixa Barcelona que ens mostra l’autor.
Planes va defensar el “periodisme decoratiu”, que dóna peu a una “literatura perfumada de whisky i de tabac ros, que ha nascut al taulell del cabaret del Palace, entre la boirina de l’alcohol, el ritme picat d’un shimmi i les cames perfectes de les noies d’en Jackson”.
Com passa sempre que la mort s’emporta un jove, no sabrem fins on podria haver arribat Josep M. Planes. Amb tot, però, va tenir temps d’escriure un llibre envejable en molts sentits, i això no hi ha qui li prengui

Article Josep Maria de Sagarra aparegut a “El País” el 26/04/01, escrit per Joan de Segarra

El domingo 3 de mayo de 1998, comentando en esta página la monografía de Jordi Finestres sobre Josep Maria Planes -Josep Maria Planes (1907-1936). Memòria d’un periodista assassinat (Colegio de Periodistas de Cataluña)-, remataba mi escrito con estas frases: ‘¿Por qué una plaza Jean Genet, el autor del Journal du voleur, cuando todavía no la tiene Josep Maria Planes, el autor de Nits de Barcelona? Espinàs, mi querido Josep Maria, ¿por qué La Campana no descubre al lector de hoy lo que eran las noches de Barcelona, aquellas noches de la gran encisera de 1929 (el año de la Exposición Universal), magistralmente descritas por Josep Maria Planes?’. Pues bien, finalmente me han hecho caso: la próxima semana llega a las librerías Nits de Barcelona, las espléndidas crónicas de Planes publicadas en “La Noche” y “Mirador” y luego recogidas en un libro -Nits de Barcelona- editado por la librería Catalonia en 1931, un libro jamás reeditado, con ilustraciones de Oleguer Junyent, prólogo de Josep Maria de Sagarra y colofón de Carles Soldevila.
El libro lo saca Proa (la cual acaba de publicar Mirador, la Catalunya impossible, un excelente trabajo de Josep Maria Huertas y Carles Geli sobre el mítico semanario catalán), al tiempo que anuncia la próxima aparición de tres volúmenes más que recogen la labor periodística de Planes: Els gangsters de Barcelona, periodismo de investigación y denuncia; Planes d’esport, dedicado a su faceta de periodista deportivo, y por último una Miscel.lània de su obra. Es decir, en un par de años Proa va a presentar la obra periodística completa de Josep Maria Planes, lo cual es una estupenda noticia para aquellos que se interesan por la memoria histórica de este país, por su periodismo y por la cultura catalana en general.
A Josep Maria Planes i Martí (Manresa 1907-Barcelona 1936), según nos cuenta Jordi Finestres (manresano y joven periodista), se le describe en algún manual como un periodista ‘mundano’, lo cual no es ningún disparate siempre y cuando se añada que fue uno de los pioneros del periodismo de investigación en Cataluña (Els gangsters de Barcelona) y, como bien dice el joven Finestres, ‘un autèntic impulsor d’un llenguatge socioesportiu per a premsa que feu escola’. Pero además Planes, el joven Planes, cuando tenía más o menos la edad del joven Finestres, se sacó de la manga la versión catalana del Vu francés -Imatges, en 1930-, aquel semanario con preciosas fotografías que lanzó en París, en 1924, Lucien Vogel, al tiempo que se inventaba, con un grupo de amigos, el celebérrimo “El Be Negre”, semanario humorístico del que será director.
Y todo eso el joven Planes lo hace en tan sólo 10 años, desde que en 1926 o 1927, con 20 años por cumplir o recién cumplidos, llega de su Manresa natal a Barcelona, hasta la madrugada del 24 de agosto de 1936, cuando fue encontrado su cuerpo en un recodo de la Arrabassada con siete disparos de pistola en el parietal izquierdo. Era la crónica de una muerte anunciada. La respuesta de los faieros a aquel joven periodista que les había acusado del asesinato de los hermanos Badia. ‘Sóc un perodista que, potser, cometo la imprudència de dir en veu alta el que el noranta per cent dels catalans diuen en veu baixa’, escribió Planes. Había firmado su sentencia de muerte.
Ahora, aquel joven Planes, seis años antes de su centenario, regresa por fin a la Barcelona de sus éxitos. Todavía no tiene una plaza, como Genet o Mandiargues (pero acabará teniéndola, al igual que, me dice Finestres, van a dedicarle una calle en Manresa); todavía es desconocido en las facultades de periodismo, pero hace unos días Josep Maria Soria le dedicaba ya dos páginas en La Vanguardia, y esas Nits de Barcelona, nada más llegar a las librerías, se van a vender como buñuelos de Cuaresma.
El Excelsior, el Café Catalán, El Grill del Ritz, La Criolla, Villa Rosa, la Granja Royal, el Edèn Concert, el Bar Americà del Colón, La Bodega Andaluza, el Pompeya, El Patio del Farolillo, el Étoile Palace, Casa del Llibre… por ahí transcurren las tardes, las noches y los amaneceres barceloneses del joven Josep Maria Planes, ‘el Planes de brillantina al cabell estil Carlos Gardel’, escribe Finestres, ‘de camisa blanca, de seda, de can Furest, de corbata negra de can Comes i d’americana de can Klein, de cigarreta de tabac ros americà als llavis i copa de whisky escocès a la mà’. Un Planes que escribe un periodismo alejado ya del tremendismo de un Carco, más falso que un duro sevillano, para ir adentrándose en un tempo mas morandiano, marcado por el ritmo picante de un shimmi y las piernas perfectas de las chicas de Jackson. Un periodismo por el que asoma el hocico de Josep Maria Junoy, el cual, a las cuatro de la madrugada, en el Palace, ‘a l’entorn d’una taula perfumada de mandra i de poques ganes d’anar al llit, discutirà amb els amics la virginitat de la Mare de Déu’. O la boina de Josep Pla, que después de ‘donar un tomb pels volts de les Drassanes per tal de pair la conversa que ha tingut amb el frare Miquel allà dalt, al darrer pis de can Cambó, se acerca al Café Catalán, ‘a fer-la petar una mica amb el mestre Demon’. O bien la figura solanesca del limpiabotas del Excelsior, un ciudadano que en sus años mozos había sido fraile. ‘Es deia Fray María de la Concepción’, escribe Planes. ‘La religió no li va provar, i ara el tenim netejant sabates a l’Excelsior. De tant en tant, si li doneu confiança, entre un cop de drap i un cop de raspall, us hi posa quatre idees teològiques. -Però, ¿com és que heu fet un canvi tan radical d’ofici?- li vàrem preguntar un dia. -Quizá la costumbre de estar arrodillado – ens va contestar’.
Les deseo un buen fin de semana con Planes, con Nits de Barcelona, con Josep Maria Junoy, con Pla, con el limpiabotas del Excelsior, con las amantes de los diputados lerrouxistas, con don Miguel Primo de Rivera , con el millonario Citroen, con la Júlia Borrull, la gitana valenciana, alma del Villa Rosa, y con la Milagros, aquella mujerzuela de La Criolla con una gran cicatriz en la espalda. Un navajazo. ‘Qui te la va donar?’, le pregunta Planes. ‘Ai ves: ell! I deia que m’estimava, l’animal’, le responde la mujer. ‘I la Milagros va cloure la narració amb una gran riallada’.

Article publicat a “El Periódico” el 01/06/00

L’ànima de la ciutat

Amb 24 anys, Josep Maria Planes era un dels puntals del setmanari “Mirador” i un noctàmbul reputat. Josep Maria de Sagarra va ser el seu mestre en l’art de capturar l’ànima de les coses amb paraula lleugera i en el de deixar-se atrapar per la matinada després d’haver recorregut cafès, tablaos, salons, music-halls I cabarets. Les nits de la Barcelona d’entre el 1929 i el 1931 es poden respirar en aquesta sèrie magnífica de reportatges il.lustrats per Oleguer Junyent publicats a Mirador i editats en forma de llibre per la mateixa revista amb un pròleg de Sagarra i un colofó circumspecte però elogiós de Carles Soldevila. En el pròleg es desplega tota una teoria de la nit i el noctambulisme i s’hi pot llegir una definició al.lucinant de la ciutat: “Barcelona és als meus ulls una mena de madrèpora flexible voltada de sal pura i estrelles fosforescents”.

Article publicat a “La Vangardia” el 14/06/01 per Julia Guillamón

Los que cerraban la Rambla

A partir de la admiración incondicional que sentía por Josep Maria de Sagarra, Josep M. Planes creó un estilo propio, muy contundente, que le permitía arremeter contra el alcalde Pich i Pon por una patética cabalgata de conmemoración de la República o ironizar sobre las exiguas mesas de la Horchatería Valenciana. Su libro Nits de Barcelona, que se publicó en 1931, contiene una selección de catorce reportajes de Mirador ilustrados por Oleguer Junyent. Como consecuencia de la Exposición Interna-cional, los refinamientos de la civilización burguesa empezaban a introducirse en Barcelona, al principio d’una manera líquida, amb l’espe-rança de convertir-se més tard en una cosa sòlida. Planes describe algunos de los locales míticos de la bohemia de aquellos años (la Criolla, el Villa Rosa, el Edén Concert o la Casa Llibre, donde Sagarra acompaña a Pirandello entre la indiferencia de los elegantes). Está muy bien. Maqueado a lo Gardel, con barret fort y una corbata comprada en Can Comas, Planes cuenta lo que ve sin inmutarse. Nits de Barcelona sigue la moda del reportaje a la manera de Paul Morand, mezclado de ficción. El libro de Morand Ouvert la nuit (uno de los cuentos, La nuit catalane, pasaba en Barcelona) se me antoja uno de los modelos junto con los reportajes de Del Paral·lel a Montmartre de Domènec de Bellmunt. Las de Planes son, efectivamente, noches catalanas, pensadas para el buen burgués de Acció Catalana, que no quiere sorpresas. Planes adopta un punto de vista escéptico, distante, como cuando Bellmunt hablaba de la colonia rusa de París o de la guerra dels estupefaents. ¡Qué bien escribe Planes! La calle del Cid, bajo la luz roja del cartel luminoso que anuncia un cabaret, las sombras coloreadas de las prostitutas y los invertidos y, en el interior, los clientes embolicats amb el cotó fluix de la boira del tabac ros. Ángel Zúñiga recorre los mismos parajes veinte años después, en un tono más canalla. En 1948, Zúñiga es un nostálgico con unas ganas locas de divertirse al buen tuntún, jovialmente, como antes. Difícilmente podemos compartir su entusiasmo por Alady, Pilar Alonso o Raquel Meller por mucho que la hayamos visto en la pantalla (de la Filmoteca). En cambio, la descripción de las farras y cuchipandas nos llenan de emoción. El tiovivo del sexo, las caudalosas corrientes de la procacidad, mientras los parroquianos se tiñen los riñones con el color verde de los pipermints. Zúñiga es un narrador competente: barre la zona del puerto desde el Paral·lel hasta los chiringuitos de la Barceloneta para revelar la mágica continuidad de la vida urbana, recorre las tertulias de la Rambla siguiendo a un vendedor ambulante o nos obsequia un curso de desvergüenza escénica con la Bella Dorita. Planes trata de ser moderno y re-finado, lo mismo en la parrilla del Ritz que en los callejones de las Drassanes. El habla de Zúñiga, en cambio, es una mezcla genial de expresiones taurinas y pugilísticas, casticismos y palabras vivas del xava de Hostafrancs. Hay en sus respectivos mundos cosas que no cambian: la nostalgia que sedimenta con los tragos, la piedad por el tipo vulgar perdido en sus fantasías, el entusiasmo por la convivencia noctámbula entre el señor Esteve con la cartera forrada de duros y del menestral, con sus pocas pesetas y sus ganas terribles de hacer el pendón. Amanece. Pasan los taxis en busca de una alcoba que no siempre es casta. Planes y Zúñiga cierran la Rambla.