Històries de la Renfe

Un professor de la Pompeu Fabra s emmanillat a l’estaci de Renfe de Badalona per un vigilant a qui havia demanat que parls en catal

Dimarts 21 de desembre al vespre, Llus de Yzaguirre, un professor de la Universitat Pompeu Fabra, va baixar a la parada de la Renfe de Badalona, va saltar una petita tanca i all va topar amb un vigilant de l’estaci que el va interpellar en castell. El professor va demanar que li parls en catal, i el vigilant li va respondre que s’identifiqus. El professor va demanar al vigilant que tamb ho fes, i en sentir la negativa, va anar-se’n. Per no va poder, perqu el vigilant va abraonar-se-li i el va arraconar contra els cotxes fins a emmanillar-lo. Desprs d’uns minuts en qu el professor demanava auxili, un altre vigilant que no havia participat en l’atac va dir que havia trucat a la policia. Els Mossos d’Esquadra van arribar i desprs d’identificar Yzaguirre, van demanar que el desemmanillessin i es van apuntar la identificaci del vigilant, que va anar-se amb cotxe.
Yzaguirre va anar a l’hospital per deixar constncia de les lesions, i al cap de 15 hores, va fer la denncia del vigilant. Al jutjat es va trobar que el vigilant ja li nhavia fet una, acusant-lo de lesions. Renfe ha afirmat a VilaWeb que no t registrada la incidncia i no ha volgut facilitar el nom de l’empresa de seguretat.
Yzaguirre cerca testimonis que puguin donar fe del que va passar. El fet s un ms dels molts que protagonitzen des de fa temps als trens del Principat els vigilants de seguretat contractats per Renfe.

Condemnen el professor de Yzaguirre tot i que va ser ell qui va rebre les agressions

Avui s’ha fet pblica la sentncia del cas del professor, Llus de Yzaguirre, que fou emmanillat per un gurdia de seguretat de l’estaci de Renfe de Badalona a qui havia demanat que parls en catal. Quan de Yzaguirre va denunciar l’atac, es va trobar que el vigilant tamb l’acusava d’haver-lo agredit. Finalment, la sentncia culpabilitza al professor i el condemna a 30 dies de multa per una falta de lesions, 10 per una d’amenaces, cinc d’indemnitzaci i el pagament de les despeses processals. El professor considera que s una discriminaci evident del catal i ha destacat el fet que en el procs judicial no es tingus en compte el seu testimoni ni les acusacions que feia, ans el contrari, s dons per bona la versi del vigilant i d’una altra persona que va ajudar el vigilant a immobilitzar el professor. Ara el professor t dos dies per a decidir si vol presentar un recurs malgrat l’advocada considera que l’audincia mai no modifica aquesta mena de sentncies.
Aquest cas se suma a una llarga llista d’altres situacions tant al Principat com al Pas Valenci en qu els vigilants contractats per Renfe han agredit als usuaris, que no han pogut fer-hi res en contra.